wtorek, 10 stycznia 2012

Wyprawa na wschód - kurczak po kijowsku

Chodził za mną kurczak po kijowsku i w końcu go zrobiłam. Z przepisu wynikało, że będzie bardzo smakowity i tak też w rzeczy samej jest. Do tego przepis jest wyjątkowy prosty w wykonaniu dlatego też serdecznie zapraszam do wypróbowania!
Jako, że lubuje się w podróżach kulinarnych, często gotuję dania o pochodzeniu nierodzimym i dziś prezentuję rąbek tajemnej kuchni Ukraińskiej.

Spis składnikowy:
6 filetów z kurczaka
1 kiść koperku
1 masło w kostce
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki bułki tartej
5 ząbków czosnku
1 cytryna
sól
pieprz

Filety opłucz i natnij w celu uzyskania kieszonek na farsz. Ok 3/4 kostki masła przełóż do miseczki (musi być dość rzadkie, żeby dało się łatwo mieszać z pozostałymi składnikami), dodaj wyciśnięty czosnek, pokrojony koperek oraz otartą na drobnej tarce skórkę z cytryny. Na koniec sól i pieprz do smaku. Tak przygotowany farsz nałóż do kieszonek w filetach i jeśli masło jest zbyt roztopione włóż do lodówki, żeby się ścięło. Jeśli jest konsystencji stałej można przystąpić do panierowania. W tym celu roztrzep jajko do miseczki, a na dwa talerze rozsyp mąkę i bułkę tartą. Filety maczamy w jajku, mące, a na koniec w bułce tartej.
Smażymy na pozostałej części masła przez około 5-8 minut z każdej strony i gotowe.


Do tego mięsa według Ukraińców najlepiej pasują ziemniaki


A więc proszę bardzo są i ziemniaki. Ponadto polecają spożywanie wraz z kapustą kiszoną podgotowaną, tudzież w formie sałatki albo brukselką. Ja natomiast mam ostatnio fazę na cukinie dlatego zrobiłam takie kotleciki z cukinii

Wystarczy cukinię pokroić w plastry średniej grubości, zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce. Do jajka warto dodać przyprawy do smaku - w zależności kto co lubi: pieprz, sól i inne. Następnie usmażyć i najlepiej na tym samym tłuszczu co filety.


Na zakończenie jako ciekawostkę podaję informację o dodatku typowo Ukraińskim :) Dobrze schłodzona wódka dopełnia smak potrawy!

3 komentarze:

  1. Rzadko sięgam po wschodnie pomysły kulinarne. A szkoda, bo Twój kurczak niezwykle apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach dziękuję i polecam wypróbować! Naprawdę smakowity i prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja za mną chodzil kurczak po kijowsku, to w końcu go zabiłem.
    (i przerobiłem na oczka w rosole).

    OdpowiedzUsuń