"Są dwie odmiany jarmużu: zielony i czerwony, czyli fjoletowy. Obrać z łodygi tylko drobne środkowe liście, sparzyć ukropem, ugoować w słonej wodzie, a odcedziwszy dobrze, gdy wszystka woda osiąknie, posiekać drobno i przefasować przez rzadkie sito. Zrobić zasmażkę z łyżki masła i pół łyżki mąki, rozprowadzić pół szklanką słodkiego mleka lub śmietanki, włożyć przefasowany jarmuż, dodać trochę cukru do smaku i zasmażyć razem. Osobno ugotować ćwierć kg kasztanów, obrać z podwójnej łupiny, usmażyć je w dość gęstym syropie i podając, obłożyć niemi jarmuż na półmisku"
czwartek, 19 grudnia 2013
Cykl wigilijny - Jarmuż z kasztanami
"Są dwie odmiany jarmużu: zielony i czerwony, czyli fjoletowy. Obrać z łodygi tylko drobne środkowe liście, sparzyć ukropem, ugoować w słonej wodzie, a odcedziwszy dobrze, gdy wszystka woda osiąknie, posiekać drobno i przefasować przez rzadkie sito. Zrobić zasmażkę z łyżki masła i pół łyżki mąki, rozprowadzić pół szklanką słodkiego mleka lub śmietanki, włożyć przefasowany jarmuż, dodać trochę cukru do smaku i zasmażyć razem. Osobno ugotować ćwierć kg kasztanów, obrać z podwójnej łupiny, usmażyć je w dość gęstym syropie i podając, obłożyć niemi jarmuż na półmisku"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz