Milczę od dawna z powodu przeróżnych zawirowań życiowych. Zmiana pracy, otoczenia, obowiązków, mieszkania...To wszystko spowodowało, że nie mam czasu na bloga. Mam natomiast nadzieje, że to się niebawem zmieni, a blog będzie się cieszył takim zainteresowaniem jak kiedyś.
Dziś pierwszy zwiastun powrotu w postaci zaproszenia na organizowaną przeze mnie, z ramienia Stowarzyszenia Naukowego Archeologów Polskich (Oddział w Warszawie), sesję naukową o kuchni, pt. Kulinaria w soczewce wiedzy. Będzie to wydarzenie innowacyjne. Po pierwsze sesje naukowe poświęcone badaniom naukowców nad zagadnieniem wyżywienia zdarzają się niezmiernie rzadko. Po drugie do tej pory nie spotkałam się z interdyscyplinarnym przedstawieniem tematu, a więc głos w sprawie zabiorą zarówno historycy, archeolodzy, archeozoolodzy, archiwiści jak również bromatolodzy. Jak sami widzicie wachlarz badaczy jest szeroki.
Dodatkowo sesji będzie towarzyszyć stoisko księgarni kulinarnej "Books for Cooks", a część uczestników postanowiła przygotować domowej roboty wypieki, do degustacji których serdecznie zapraszam uczestników. W związku również z ofiarnością naszych "cukierników" postanowiliśmy zorganizować konkurs na najsmaczniejszy wypiek. W konkursie również przewidziane są nagrody, które ufundowała "Filiżanka Smaków".
Oto i zaproszenie
A poniżej program sesji:
10.00 Uroczyste otwarcie sesji przez Dyrektora PMA dr Wojciecha Brzezińskiego oraz prezesa SNAP O/W-wa mgr Hannę Pilcicką-Ciura
10.10 dr Agnieszka Białek, prof. Andrzej Tokarz (Katedra i Zakład Bromatologii Warszawski Uniwersytet Medyczny) Wartość odżywcza i jakość zdrowotna produktów spożywczych i potraw przygotowanych według "receptur wczesnosłowiańskich" - mariaż bromatologii z archeologią doświadczalną
10.30 dr Hanna Krajewska (Archiwum PAN) Bale noblistów
10:50 mgr Zuzanna Dudzińska (IA UW) Pokonsumpcyjne, zwierzęce szczątki kostne ze średniowiecznego Chełma
11.10 Michał Szubski (UKSW) Badania nad gospodarką żywnościową w epoce kamienia
11.30 mgr Małgorzata Krasna-Korycińska (UKSW) Z problematyki kulinarnej na wczesnośredniowiecznym Mazowszu -urządzenia kuchenne i magazynowe
11.50 mgr Ewelina Więcek (MHW) Dieta dzieci w XIX wieku
12.10 Dyskusja i przerwa
13.00 dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK Historia historii kuchni
13.20 mgr Marta Sikorska (UMK) „Ein Hecht auf Polnisch”. Niemieckie książki kucharskie z XVI i XVII wieku jako źródło do historii kuchni polskiej
13.40 mgr Maciej Mazurkiewicz (UMK) Kuchnia z kalendarza. Kalendarze doby saskiej jako źródło do badań historii kuchni
14.00 mgr Paweł Lis, mgr Hanna Lis (Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym) Pożywienie wczesnośredniowiecznych Słowian - projekt
archeologii doświadczalnej Muzeum Nadwiślańskiego
14.20 dr Wojciech Borkowski (PMA) Doświadczenia archeologiczne związane z kuchnią ludów zbieracko-łowieckich
14.40 Dyskusja
15.30 Zamknięcie sesji
Ps. Jakby był jakiś problem z powiększeniem zaproszenia podaje dane podstawowe:
Sesja odbędzie się 4 września od 10 do 15.30-16.00, w gmachu Państwowego Muzeum Archeologicznego w Warszawie, ul. Długa 52.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz