poniedziałek, 7 maja 2012

Kociołek Króla Stasia

3 maja w Milanówku odbył się piknik rodzinny upamiętniający wydarzenia związane z uchwaleniem w 1791 roku Konstytucji. Miałam zaszczyt zaprezentować podczas tej imprezy kulinaria czasów stanisławowskich. Na tą okazję wybrałam przepis z rękopisu pewnej kobiety, który obecnie znajduje się jako zabytek w muzeum. Kobieta ta pochodziła z Gniewoszowa w dzisiejszym województwie mazowieckim i dlatego też pozwoliłam sobie na dodanie tego posta do akcji kulinarnej dotyczącej kuchni mazowieckiej.


Prosie Króla Stasia

Weź prosięcia pieczonego, pokray na zrazy drobne,
włóż w kocioł masła kawałek, grzybków siekanych,
wiązkę pietruszki, cebulę, kucik czosnku, dwie szalotki,
dwa goździki, pół bobkowego liścia, tymianku, bazyliki,
przystaw do ognia, wsyp szczubeć mąki, wley szklankę
wina białego, tyleż bullionu, soli, pieprzu, gotuy z wolna,
sos wysadź do połowy, nareszcie zapraw trzema źółtkami,
z dwiema łyżkami soku winnego tyleż bullionu ubitemi:
przygrzey niegotuiąc, wyday ciepło.


A tu kilka zdjęć z imprezy :)





Mazowsze kulinarnie

1 komentarz:

  1. ale świetny kociołek! taki stylowy ;)
    mój jest bardziej pospolity
    http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1072.html
    ale jadło równie pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń