Nie będę zachwalać jego smaku, bo najlepiej jak każdy sobie zrobi i spróbuje!
Spis składnikowy:
Spód ciasta:
2 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
2 łyżki orzechów,
100 g (1 opakowanie) ciastek "petit-ków",
2 łyżki masła.
Masa:
750 g (ok. 6 opakowań) serka Ostrowia o smaku śmietankowym lub jogurtowym,
200 g (szklanka) cukru
5 całych jaj
2 żółtka
1 tabliczka białej czekolady,
60 g 30% śmietany słodkiej.
Składniki do sporządzenia spodu połączyć i wyrobić na ciasto. Następnie przełożyć na małą blachę lub do małej tortownicy i zapiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C lub przy termoobiegu - 180*C.
Przygotowanie masy sernikowej:
Całe jajka oraz żółtka utrzeć, a następnie dodać do nich serki ostrowi, cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić w 60 g 30% śmietany i dodać do pozostałych składników. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć na wcześniej zapieczony spód ciasta. Jego konsystencja będzie ciekła :)
Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 170*C i piec ciasto w kąpieli wodnej przez około 40-50 min. W trakcie pieczenia należy sprawdzać czy wierzch się nie przypieka. W razie co można zmniejszać temperaturę.
Jeśli brak Ci wyczucia w pieczeniu istnieje łatwy sposób sprawdzenia czy sernik jest już gotowy. Wystarczy delikatnie potrząsnąć blachą. Jeśli nie jest to ciasto będzie miało wciąż rzadką, ciekłą konsystencję.
Super musi smakować.
OdpowiedzUsuńJest na prawdę wyśmienity!
OdpowiedzUsuń