wtorek, 15 marca 2011

Bigosu część druga!

A więc nic innego jak upragniony przepis!

Na początek spis składnikowy:

- Laskę kiełbasy kruchej, wędzonej
- 1 kg kapusty kiszonej, białej
- Mała główka kapusty słodkiej, czerwonej
- 5 cebul
- 2 ząbki czosnku
- Puszka pomidorów (najlepiej pokrojonych)
- Przecier
- Garść suszonych grzybów
- Garść suszonych śliwek

Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, pietruszka, koperek, pieprz kolorowy, sól


Weź Waść kapusty kiszonej kilogram, zalej rosołem (rosołem a nie kostką!) i gotuj (Jak wiadomo kapusta kiszona bywa kwaśna, więc trzeba ją uprzednio odpowiednio przepłukać). Kapustę świeżą, czerwoną przekrój na pół, poszatkuj dość cienko i też gotuj osobno.
Cebule sztuk około 5 poszatkować i usmażyć na smalcu lub oleju (wedle uznania) wraz z dobrą, kruchą, wędzoną kiełbaską (ilość kiełbaski również wedle uznania, bo zależy kto co lubi, dużo mięcha czy też nie).
W tak zwanym międzyczasie, ale mającym miejsce dzień wcześniej:
namocz suszone grzyby oraz śliwki.
Gdy kapustki trochę się podgotują to należy je połączyć i dodać posiekanych grzybów i śliwek.
Kolejną godzinkę potyrtoli w garnku i trzeba dodać usmażoną cebulkę z kiełbasą. Można też zarzucić jakimś czosneczkiem dla smaku.
Na koniec dodajemy pomidory w puszce i przecier pomidorowy i jeszcze gotujemy.
Co do przypraw to tak jak wymieniłam wyżej w spisie składnikowym, należy pamiętać o dodawaniu ich w trakcie, nie na koniec i nie na sam początek.

Wiadomo, jak każdy bigos z godziny na godzinę nabiera mocy, dlatego też najlepszy jest podgrzany np na drugi dzień.

Bon Appetit ma chère!



Ps. Rzecz jasna chyba każdy bigos na talerzu wygląda jak.... każdy widzi :) Nie zmienia to faktu, że jest wyśmienity

2 komentarze:

  1. Z czerwonej kapusty nigdy bigosu nie robiłam..A fakt, że im częściej bigos się odgrzewa tym lepszy , nawet po kilku dniach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę spróbować, jest naprawdę pyszny!

    OdpowiedzUsuń